Η 7η Θεατρική Άνοιξη έχει καθιερωθεί ως κορυφαίος θεατρικής και καλλιτεχνικής έκφρασης των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.

Το 3ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Βέροια, ως νέα δομή εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής υποστήριξης και επιμόρφωσης των Νηπιαγωγείων και των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, έθεσε ως στρατηγική του προτεραιότητα την οργάνωση και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών δράσεων πολιτισμού και τέχνης. Ανταποκρινόμενο στους στόχους αυτούς το 3ο ΠΕΚΕΣ συνεργάστηκε με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας συντάσσοντας ένα αρχικό προγραμματικό μνημόνιο συνεργασίας το οποίο προβλέπει τη συνεργασία όσον αφορά την εκπόνηση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, την υποστήριξη των πολιτιστικών δράσεων του Θεάτρου και την προώθηση θεατρικών παραστάσεων που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους.

Ευτυχή συγκυρία στη διαδικασία αυτή αποτέλεσε η παρουσία στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ του κυρίου Νίκου Μαυροκεφαλίδη, ενός ξεχωριστού ανθρώπου, γνώστη όχι μόνο του πολιτισμού και της τέχνης, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, διατελέσας ο ίδιος εξαιρετικός εκπαιδευτικός.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, το 3ο ΠΕΚΕΣ συμμετείχε στην οργάνωση της 7ης Θεατρικής Άνοιξης ενθαρρύνοντας τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετάσχουν με εικαστικά έργα των μαθητών τους και τις θεατρικές τους ομάδες.

Είμαστε ευτυχείς, γιατί οι καλλιτεχνικές δράσεις της Θεατρικής Άνοιξης ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία και σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να χαρούμε μαζί με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που βραβεύονται.

Θα ήθελα, εκ μέρους και των είκοσι τριών (23) Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου ΠΕΚΕΣ, όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, να εκφράσω τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλες τις θεατρικές ομάδες που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό και ιδιαίτερα στις εφήβους και στους εφήβους της θεατρικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου και 2ου Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας, για την πολύ καλή τους παρουσία.

Στη συνέχεια, συγχαίρουμε όλες και όλους τις εφήβους και τους εφήβους που βραβεύονται για την εξαιρετική καλλιτεχνική και θεατρική τους απόδοση με την ευχή να συνεχίσουν να καλλιεργούν τον εαυτό τους και να αναπτύσσουν τις εξαιρετικές τους ικανότητες και δεξιότητες.

Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω την ευαρέσκεια του 3ου ΠΕΚΕΣ στους αφανείς, αλλά πραγματικούς συντελεστές, του καλλιτεχνικού αποτελέσματος που χαρήκαμε στη φετινή οργάνωση, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους και τις εκπαιδευτικούς που εμψύχωσαν τις καλλιτεχνικές ομάδες, και συγκεκριμένα στην κ. Μερόπη Βλάχου του 1ου Γυμνασίου Έδεσσας, στην κ. Μαρία Παπαθανασίου του ΓΕΛ Κονταριώτισσας, στην κ. Αναστασία Κυριακίδου του Γυμνασίου Κοπανού, στην κ. Ευτυχία Λιακοπούλου του ΓΕΛ  Κατερίνης και στην κ. Φλώρα Γώτη του 2ου  Γυμνασίου & 2ου  ΓΕΛ Αλεξάνδρειας.

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί εργάστηκαν με αφοσίωση και υπομονή πολύ πέραν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, οργανώνοντας τις ομάδες των παιδιών, ανακαλύπτοντας τις κρυμμένες καλλιτεχνικές τους ικανότητες, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους και εμπνέοντας το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Όποιος και όποια δεν έχει άμεση εμπειρία του έργου που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί αυτοί είναι αδύνατο να κατανοήσει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε ένα σχολείο το οποίο, όχι μόνο δεν υποστηρίζει τις τέχνες και τη δημιουργικότητα, αλλά δυστυχώς κάποιες φορές το εμποδίζει κιόλας.

Ολοκληρώνοντας τις ευχαριστίες θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω την υπεύθυνη προβολής και δημοσίων σχέσεων του ΔΗΠΕΘΕ κυρία Κατερίνα Γρηγοριάδου, η οποία είναι η ψυχή της Θεατρικής Άνοιξης, καθώς επίσης και τους φροντιστές και τους φωτιστές της θεατρικής σκηνής.

 Το 3ο ΠΕΚΕΣ θα συνεχίσει να στηρίζει παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά τον θεσμό της Θεατρικής Άνοιξης συμβάλλοντας με τις υπηρεσιακές του δυνατότητες και κυρίως με τις ιδέες του, έτσι ώστε η επόμενη Άνοιξη να είναι ακόμα καλύτερη και δημιουργικότερη.