Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Συν-αγωνιζόμαστε, Συν-αισθανόμαστε, Παίζουμε Όλοι Μαζί

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης

Μια ξεχωριστή αθλητική εκδήλωση με θέμα: «Συν-αγωνιζόμαστε, Συν-αισθανόμαστε, Παίζουμε Όλοι Μαζί» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Η εκδήλωση σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το 2ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά και συγκεκριμένα από τη Συντονίστρια Ε.Ε. Φυσικής Αγωγής κ. Βασιλειάδου, την Υποδιευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά κ. Μυστιλιάδου και τον Συντονιστή Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης κ. Μπότσα.

Συμμετείχαν 27 σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης εκ των οποίων 16 Δημοτικά (2 ειδικής αγωγής) και 11 σχολεία δευτεροβάθμιας (2 ειδικής αγωγής) με συνολικά περισσότερα από 1000 μαθητές που έγιναν κοινωνοί της αθλητικής γιορτής και καταχειροκρότησαν τις προσπάθειες των συμμετεχόντων αθλητών παραολυμπιακών αθλημάτων!

Το πρόγραμμα περιελάμβανε:

Αγώνα επίδειξης καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο

Παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές/τριες του ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά

Επίδειξη/γνωριμία με το Goalball

Επίδειξη/γνωριμία με το Floorball

Βιωματική συμμετοχή των μαθητών στα αθλήματα α) Βόλεϊ καθήμενων, β) Goalball και γ) Floorball

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Πρωτοβάθμιας κ. Ευαγγελία Μπούτσκου και Δευτεροβάθμιας κ. Χρήστος Ρουμπίδης, καθώς και οι Προϊστάμενοι του 1ου και 2ου ΚΕΔΑΣΥ Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Απτεσλής και Πιπίνη Ελευθερίου.

Ολόθερμες ευχαριστίες για την υποστήριξη και τη συνδρομή τους στην υλοποίηση της εκδήλωσης, σε/στους:

v  Παραολυμπιακή Επιτροπή και τον πρόεδρο της κ. Γεώργιο Καπελλάκη και την κ. Σοφία Τζούβαλη στο γραφείο της Θεσ/νικης

v  Ομοσπονδία Σωματείων Ελλάδας Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α) και τον Πρόεδρο της κ. Χάρη Περδίκη, τα σωματεία Μέγας Αλέξανδρος, ΜΓΣ Πανσερραϊκός- ΑμεΑ, Αθλητικός Όμιλος Εκμάθησης Αθλημάτων και τους υπέροχους αθλητές καλαθοσφαίρισης που συμμετείχαν

v  Σύνδεσμο Διαιτητών Ελλάδας Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο (Σ.Δ.Ε.Κ.Α), τον αντιπρόεδρο κ. Ζήση Προκοπίου και την διαιτητή κ. Ευαγγελία Μιχέλη

v  Προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας Γυναικών Goalball κ. Μελπομένη Κεσανοπούλου, την βοηθό προπονήτριας κ. Ιωάννα- Βασιλική Πρεπάκη και τις αθλήτριες Βασιλική Άγκο και Ευγενία Σταμάτη

v  Εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής και Υπεύθυνο του κέντρου ημέρας του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Ελλάδας κ. Ευάγγελο Μάντσο,

v  Εκπαιδευτικούς Μουσικής του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού κ. Αθανάσιο Δόβα, του ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά κ. Βάλια Φουντά καθώς και τον ιδιοκτήτη της Train Studio κ. Παναγιώτη Δόβα για τον εξοπλισμό

v  Εκπαιδευτικούς Ανθή Χασάνη, Έφη Μπαντή, Όλγα Χατζηστεφάνου για την σημαντική βοήθεια στον αγωνιστικό χώρο, τις Σταματία Ντεμογιάννη και Γεωργία Σαρουτζίδου για την υποδοχή/καθοδήγηση των σχολείων και τη διευθέτηση των χώρων και την Μαρία Παπανικολάου του 5ου Δημοτικού Συκεών για την εθελοντική φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης

v  Διοίκηση των ΕΑΚΘ για τη δωρεάν παραχώρηση του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου Θεσσαλονίκης

 

Στον απόηχο της εκδήλωσης ο Συντονιστής Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης κ. Μπότσας, έγραψε:

            Η 3η Δεκεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία. Η ημέρα που γίνεται προσπάθεια η κοινωνία να «θυμηθεί» την ένταξη της ομάδας αυτής των ανθρώπων που βιώνουν την εμπειρία του διαχωρισμού, της δυσκολίας, της ματαίωσης. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες ένταξης, οι αντιστάσεις όμως των ανθρώπων, για διάφορους λόγους, είναι ακόμα πολύ σημαντικές.

            Προσπάθειες έγιναν, νόμοι και διατάξεις ψηφίστηκαν, θεσμοί δημιουργήθηκαν, παρόλα αυτά δεν πετύχαμε την ευαισθητοποίηση, την συμπερίληψη.

            Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, στον πραγματικά εκπληκτικό χώρο της σάλας «Νίκος Γκάλης» του Παλαί Ντε Σπορ, μαζευτήκαμε πάνω από 1000 άνθρωποι (παιδιά και μεγάλοι) από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, για να τιμήσουμε την 3η Δεκεμβρίου. Εμείς πιστεύουμε πως η εκπαίδευση και ο αθλητισμός είναι οι δυο πυλώνες που θα καταφέρουν αυτό που νόμοι, οι διατάξεις, όλες οι ενέργειες «από πάνω προς τα κάτω» δεν κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια. Να κάνουν ορατά τα άτομα με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην καθημερινότητά μας.

            Ήταν πραγματικά, όχι μια εκδήλωση, αλλά μια συγκλονιστική εμπειρία. Οι προσπάθειες των διοργανωτών (της Συντονίστριας ΕΕ κ. Βασιλειάδου και της Υποδιευθύντριας του ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά κ. Μυστιλιάδου και των συνοδοιπόρων τους) στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία. Πάνω από 1000 παιδιά υποστήριξαν τους αθλητές της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο με πάθος και μάλιστα διάλεξαν να υποστηρίξουν τους "αδύναμους" κόκκινους που έχασαν. Έκαναν απόλυτη ησυχία (που συναντάς μόνο σε επαγγελματικά γήπεδα τένις) ακολουθώντας τις οδηγίες της εθνικής προπονήτριας σεβόμενα τις αθλήτριες του Goalball. Σεβάστηκαν τα πάντα και είδαν τις δυσκολίες που υπάρχουν για να παίξεις βόλεϊ καθήμενων.

Αυτή είναι ευαισθητοποίηση, αυτή είναι εκπαίδευση στην ανεκτικότητα, στον σεβασμό της προσπάθειας του άλλου (κι ας είναι διαφορετικός). Κι όλα αυτά δυο μέρες πριν τις 3 Δεκέμβρη, πριν τη μέρα θεσμό, σημάδι υπενθύμισης (;;;;).

Τα παιδιά μας έδωσαν ανάσες θάρρους κι ελπίδας πως είναι έτοιμα, έτοιμα να συναισθανθούν, να παίξουν, να συνυπάρξουν με όλους. Είναι έτοιμα πιο πολύ από κάθε άλλον στην κοινωνία. Χρειάζονται καθοδήγηση και την έχουν. Την έχουν στο σχολειό τους με τους εκπαιδευτικούς τους.

Συγχαρητήρια παιδιά, ευχαριστώ πολύ συνάδελφοι.

 

Υ.Γ. Στο συνημμένο αρχείο υπάρχουν και φωτογραφίες της εκδήλωσης